Jun 16, 2021

Jun 4, 2021

Jun 2, 2021

Jun 1, 2021

, , , ,

Salam 1 Jun 2021

Mulakan hari yang ceria dengan panjatkan syukur ke hadratNya.
Selalu ucapkan alhamdulillah dan beristighfar.

Bangun dengan senyuman akan membawa aura positif seharian dalam hidup kita.

Aamiin...🌹

#anumdarters 
#blogger 
#rnalife❤ 
Share:
Read More

May 31, 2021

May 24, 2021

, , , ,

‘Biarlah Hidup Pakcik Susah, Jangan Ganggu Anak’

Assalamualaikum semua
Selamat Pagi, hari ini nak share kisah yang sangat menyentuh jiwa anum

Pengorbanan ibu bapa dalam mendidik dan membesarkan anak-anak merupakan pengorbanan terbesar yang dibuat oleh insan mulia ini bagi memastikan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna satu hari nanti. Bahkan, pengorbanan mereka ini mungkin tidak boleh dibalas dengan wang ringgit.

Bagaimanapun, apabila usia semakin lanjut apa yang diperlukan oleh warga emas ini, hanyalah perhatian dan sepenuh kasih sayang daripada anak-anak yang sebelum ini telah ditatang bagai minyak yang penuh.

Luahan bapa undang sebak

Bagaimanapun, seperti perkongsian seorang lelaki dikenali sebagai Abe Joe menerusi satu video di laman TikTok, mengundang sebak apabila warga emas ini menceritakan mengenai anak-anaknya. Difahamkan, warga emas ini pada mulanya meminta RM1 untuk membeli air sebelum bercerita lebih lanjut mengenai kisah hidupnya.

Anak pakcik ada dekat Selangor, biarlah jangan ganggu dia. Pakcik tak suka, pakcik hidup orang tua, orang tua dah cakap jangan ganggu anak, esok kalau adik dah macam pakcik 7o lebih tahulah cara hidup macam mana.

Pada masa yang sama, warga emas ini turut menjelaskan dia lebih memilih untuk hidup susah berbanding menyusahkan anak-anaknya yang lain.

Pakcik bukan muda lagi, Esok kalau adik umur macam pakcik, 70 lebih bukan muda. Biarlah hidup pakcik susah jangan ganggu anak, dia jaga anak dia sudah. Pakcik cakap betul. Kau jaga anak kau sudah. Ayah kau jangan kira dan 70 lebih bila-bila nak mati pun boleh malam ni mati ke. Pakcik cakap betul.

Di hujung video tersebut, warga emas ini tidak dapat lagi menahan sebak dan menitiskan air mata mengenangkan nasibnya yang diuji dengan sedemikian rupa. Video tersebut bagaimanapun meraih ratusan komen yang rata-rata turut bersimpati dengan nasib yang menimpa warga emas ini dan mendoakan dia supaya terus dimurahkan rezeki.

Sedihnya! 


Share:
Read More

May 18, 2021

, ,

Salam Selasa 18 Mei 2021

Assalamualaikum 
Ada orang yang hatinya terluka namun masih mampu tersenyum, jika kamu yang membaca ini salah satu darinya, saya doakan semoga kamu kuat, dan hidupmu dipenuhi bahagia. 

Aamiin🌹

#anumdarters❤
Share:
Read More

May 13, 2021

, , ,

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2021

Assalamualaikum semua

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri 2021

Tahun ni sedikit sebab kerana masih belum dapat balik atau pulang ke kampung menyambut kemeriahan hari raya bersama keluarga tercinta.. X pe la kita jangan fikir yang sedih2 ya. Apabila tempoh berpuasa selama 30 hari di dalam bulan Ramadhan berakhir, maka seluruh umat Islam di seluruh dunia akan menyambut perayaan di bulan Syawal yang dikenali sebagai Hari Raya Aidilfitri.

Hari raya aidilfitri ini juga disambut meriah dengan hidangan makanan di pagi raya seperti rendang ayam atau daging, ketupat, lemang, dodol dan juga kuih-muih.

Tetapi ada satu perkara yang jika tiada akan membuatkan suasana hari raya aidilfitri ini menjadi tidak lengkap.

Perkara itu ialah ucapan selamat hari raya aidilfitri. Ini kerana, ucapan selamat hari raya aidilfitri sering diucapkan samada ke sanak saudara, kenalan, mahupun sebilangan umat yang meraikannya.

Baiklah dikesempatan ini Anum ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Di malam raya memasang pelita, 

Pelita dipasang nampak berseri-seri, 

Benar sungguh bagai di kata, 

Raya tahun ini masih tak boleh rentas negeri

Sungguhlah kencang kuda berlari,
Kuda berlari memakai pelana,
Jangan lupa patuhi S-O-P,
Untuk sama-sama mengawal Corona
Tangan dihulur maaf dipinta,
Erat hubungan sesama kita, 
Semoga gembira di hari yang mulia ini, 
Salah dan silap harap dimaafkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri, 
Maaf Zahir dan Batin

Share:
Read More

May 12, 2021

May 11, 2021

, , ,

Sentiasa Nampak Muda, Tak Sangka Amy Mastura Dah Masuk ‘5 Series’

Assalamualaikum semua
Ramadhan berbaki hanya 2 hari sahaja, sayu dan sedih 
pemergian ramadhan tahun ni, banyak kenangan suka dan duka kita dalam mengharungi covid19.
Hari ini nak share artis kesukaan Anum

Wajah pelakon dan penyanyi Amy Mastura kelihatan sentiasa muda tidak dimakan usia. Semalam, tanggal 10 Mei merupakan tarikh ulang tahun kelahirannya yang ke-50. Sudah tentu ramai peminat agak terkejut Amy Mastura sudah masuk ‘5 series’ tetapi penampilannya kelihatan jauh lebih muda.

Tak dimakan usia 

Amy Mastura Binti Suhaimi dilahirkan pada tanggal 10 Mei 1971 dan kini usianya sudah cecah 50 tahun. Dia mempunyai dua orang cahaya mata hasil perkahwinan bersama suami iaitu Alvin Tham Suffian pada tahun 2000. Amy Mastura menceburi bidang seni sebagai penyanyi dan aktif pada sekitar tahun 1993 lagi. Sepanjang karier seninya, dia telah berjaya menghasilkan beberapa buah album termasuk The Best of Amy Mastura (1998), Keunggulan Amy Mastura (2007) dan The Best of Amy Mastura II (2011).

Pencapaian sepanjang 28 tahun 

Bukan itu sahaja, Amy Mastura juga mempunya bakat dalam bidang lakonan. Antara filem yang telah dibintanginya adalah Tragedi Oktober (1996), Bintang Hati (2004), Aku Tak Bodoh (2010), Keluarga Iskandar The Movie (2020) dan banyak lagi.

Sepanjang 28 tahun dalam industri seni, Amy Mastura telah berjaya merangkul kira-kira lima kemenangan anugerah termasuk industri muzik dan bidang seni lakon. Antaranya ialah anugerah Cover Album Terbaik di Anugerah Industri Muzik 2003, Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-14 menerusi filem Puteri Impian, Penyanyi Wanita Terbaik di Anugerah Bintang Popular 1994 dan Juara kategori Pop Rock di Anugerah Juara Lagu 2000 menerusi lagi Bintang Hati.

Sentiasa nampak muda

Sumber: Amy Mastura


Share:
Read More

May 10, 2021

, ,

Dilarang Rentas Daerah & Negeri

Berkuatkuasa Isnin ini (10 Mei), semua aktiviti rentas negeri dan daerah di seluruh negara tidak dibenarkan tanpa kebenaran PDRM, demikian diumumkan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Penguatkuasaan itu meliputi kesemua negeri yang berada dalam pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), PKP Pemulihan (PKPP), PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Diperketatkan (PKPD), selama empat minggu sehingga 6 Jun.

“Antara aktiviti lain tidak dibenarkan (dalam tempoh itu) adalah aktiviti sosial termasuk majlis-majlis kenduri, perkahwinan, keraian dan lain-lain; aktiviti pendidikan dan aktiviti ekonomi yang boleh menyebabkan perhimpunan atau kesesakan awam,” katanya menerusi kenyataan media hari ini.

Selain itu turut tidak dibenarkan ialah majlis rasmi dan sosial secara bersemuka oleh kerajaan dan swasta.

Ismail Sabri berkata keputusan sekatan ini akan disemak semula selepas dua minggu.
— BERNAMA
#anumdarters 

Share:
Read More
, ,

Wanita..

Kαlαu perempuαn mαcαm ni hαdir dαlαm hidup kitα, mαkα hαrgαi diα dαn jαngαn siα-siαkαn diα...sαyαngilαh diα hinggα ke αkhir hαyαt... 

Perempuαn yαng mαcαm mαnα...?

1. Diα tαhu kekurαngαn dαn kelemαhαn kitα, tαpi diα tetαp terimα kitα seαdαnyα...

2. Diα boleh hidup dαn kekαl bersαmα ketikα kitα tengαh susαh dαn tαk αdα αpα2...

3. Diα tαhu perαngαi buruk kitα, diα tαhu sikαp tαk elok kitα, tαpi diα mαmpu bersαbαr dengαn kitα...

4. Diα sαnggup pikul dαn gαlαs αpα yαng sepαtutnyα kitα buαt sebαgαi lelαki dαn suαmi...

5. Diα tαk pernαh jemu untuk tegur dαn nαsihαt kitα untuk kebαikαn diri kitα sendiri...

6. Diα tαk pernαh berkirα bαb duit...

7. Diα sentiαsα mengutαmαkαn dαn mendαhulukαn kitα dαri diri diα sendiri...

8. Diα sentiαsα menjαgα kebαjikαn kitα, melαyαn kitα wαlαupun diα sebenαrnyα sibuk dengαn urusαn lαin...

9. Diα tαk pernαh mengeluh, merungut wαlαupun hidup diα tαk seindαh orαng lαin...

10. Diα selαlu mengαlαh dαn memintα mααf wαlαupun diα tαk buαt sαlαh...

11. Diα αdα pilihαn yαng lebih bαik, tαpi diα memilih untuk kekαl kerαnα mengαnggαp kitα yαng terbαik untuk diα...

Kαlαu αdα semuα ni pαdα diα, mαkα pleαse don't tαke her for grαnted...jαngαn αnggαp diα αkαn sentiαsα αdα utk kitα dαn buαt semuαnyα wαlαupun diri diα tidαk disαyαngi, dihαrgαi dαn difαhαmi sewαjαrnyα...

Kitα sebαgαi lelαki yαng kenα muhαsαbαh diri sendiri...dαh αdα yαng terbαik untuk kitα, tαpi kitα tαk nαmpαk sebαb kitα selαlu pαndαng pαdα kekurαngαn, kelemαhαn dαn keburukαnnyα sαhαjα...
Share:
Read More

May 7, 2021

, ,

JANDA...

JANDA ✍️✍️✍️✍️

Janda,...adalah jenis wanita yang paling tidak berani aku dekati, bahkan untuk menatap mata mereka sekalipun, apalagi janda yang kelas pekerja keras, sebabnya...karena bagiku janda bukanlah wanita yang rapuh karena kehilangan laki lakinya, tapi mereka adalah wanita yang dipilih oleh TUHAN menjadi dayang dayang kehidupan, itu sebabnya mereka menjadi Istimewa.✍️🌹

Pada mereka dititipkan pernak pernik penderitaan, kesedihan, kesusahan, ketakutan, keresahan, kekecewaan, dan segala macam kondisi yang tidak diinginkan oleh manusia lainnya, bahkan tudingan naif sebagai wanita yang gagal bahkan nakal dan gampangan tidak jarang harus mereka terima.✍️🌹♥️🌹

Tapi ketauhilah, kalau kalian mau mencari guru karate-nya kehidupan, belajarlah pada janda janda pekerja keras, mereka ahli berjibaku dengan kesakitan hidup, mereka menguasai jurus jurus kekuatan mental, yang bisa kalian pakai untuk bertahan melawan kerasnya kehidupan.✍️💃👩‍🦯💃

Status janda bukan pilihan, tapi dipilihkan untuk mereka, sehingga mereka adalah wanita wanita terpilih,✍️👌🌹♥️

Ada memang janda yang perangainya buruk, tapi ingatlah.... TAK SEMUA SEPERTI ITU💃

Semoga jalan hidup Anda dimudahkan Allah SWT ✍️🌹
#anumdarters 
Share:
Read More

May 6, 2021

, , , ,

Ini 5 Tips Untuk Korang Buat Pembelian Dengan Harga Rendah. Barulah Berbaloi!

Assalamualaikum semua
Selamat Pagi
Hari ini nak kongsi tips dengan kawan2 semua

Dalam keadaan yang tak menentu dan mencabar sekarang, banyak perkara yang perlu kita pertimbangkan sehabis baik terutama sekali dalam hal berbelanja.

Jika tiada keperluan mendesak, tak perlulah berbelanja melainkan untuk barang-barang keperluan dan bil utiliti yang memang wajib dipenuhi setiap bulan.

Mengambil kira situasi semasa kewangan rakyat Malaysia sekarang, syarikat telekomunikasi gergasi Digi tekad untuk terus membantu orang ramai dalam apa jua keadaan. Mereka tampil menawarkan lebih banyak pelan talian mampu milik yang fleksibel demi meringankan kos perbelanjaan setiap isi rumah.

Jom kami kongsikan juga langkah mudah untuk perbelanjaan yang lebih berbaloi dan pelan postpaid terbaru Digi untuk korang yang inginkan penjimatann lebih!

Belanja guna kupon

Jadi lebih peka dan rajin untuk semak kalau-kalau ada kupon istimewa yang ditawarkan di tempat korang nak membeli-belah tu. Dengan penggunaan kupon, korang akan dapat penjimatan yang lebih banyak.

Beli barang keperluan lebih ketika jualan murah 

Setiap kali ada promosi atau tawaran istimewa pastikan korang beli segala barang keperluan dalam kuantiti yang lebih banyak. Selain dapat berjimat, korang juga dah tak perlu nak stock up barang-barang tersebut untuk tempoh beberapa minggu atau bulan kedepan. Jimat masa dan duit!

Jika berbelanja online, kumpul order untuk jimatkan kos penghantaran 

Membeli-belah secara dalam talian ni memang best. Tinggal klik je yang mana nak, kemudian tunggu je order korang sampai. Tapi kadang-kadang kos penghantaran pula terlalu mahal. Lepas ini, apa kata korang kumpul dulu order dari keluarga atau kawan-kawan yang nak buat pesanan dari online shop yang sama dan kongsi kos penghantaran.

Cari ruangan ‘markdown’ ketika membeli belah! 

Kalau korang tak tahu, sesetengah kedai mempunyai ruangan ‘markdown’ khas untuk barang-barang yang dah off-season dan ianya dijual pada harga yang jauh lebih murah! Kadar potongan boleh mencecah sehingga setengah harga tau!

Pilih pelan postpaid yang lebih berbaloi!

Pelan postpaid termasuk dalam belanja bulanan dan ianya merupakan komitmen tetap. Jadi, penting untuk korang nilaikan sehabis baik pelan mana yang bersesuaian mengikut kemampuan korang. Jangan nanti setiap kali nak bayar bil korang pening kepala pula.

Kami faham memang agak susah nak cari pelan yang menawarkan internet berkelajuan tinggi dengan harga berpatutan. Haa kami excited nak kongsikan dengan korang yang Digi dah ada pelan postpaid lebih fleksibel!

Pelan postpaid mampu milik ikut kemampuan pengguna!

Sama seperti slogan mereka ‘Hello and connect to what matters the most”, Digi lebih daripada bersedia untuk membantu korang berhubung bersama keluarga, teman mahupun rakan niaga melalui pelan postpaid yang bersesuai dengan kadar kemampuan pengguna. Tak perlu risau sebab dijamin tiada sebarang kadar caj tambahan tau!

 

Pelan pasca bayar terbaru ini didatangkan dengan pakej internet yang lebih ringkas tanpa sebarang sekatan kuota. Pada masa yang sama, pengguna juga boleh mengakses internet berkelajuan tinggi tanpa had!

Ohh kalau korang tak tahu, Digi disahkan oleh Ookla® sebagai rangkaian mudah alih terpantas di Malaysia untuk suku ketiga dan keempat 2020!

Digi turut membenarkan pengguna untuk add-ons mana-mana pilihan yang bersesuaian dengan keperluan korang. Nak top-up kuota internet? Tak ada hal, korang boleh dapatkan internet berkelajuan tinggi sehingga 360GB!

Malah, Digi juga menawarkan rebat hebat untuk sebarang pembelian di Google Play dan Apple App Store. Semua pelanggan kini berkelayakan untuk menerima rebat sebanyak RM10 setiap bulan bagi pembelian di Google Play dan Apple App Store. Super berbaloi weh! 

Buat korang yang selalu habiskan masa tengok tengok drama dan movie pula, jangan lepaskan peluang untuk tebus rebat hebat bagi pakej langganan Viu! Dengan hanya RM1 sekarang korang dah boleh layan semua drama dan filem di Viu setiap hari!

Haa kalau korang nak kan semua kelebihan macam rebat dan juga pakej langganan Viu dengan harga tak masuk akal tu korang boleh pilih untuk melanggan pakej DP 60 dan ke atas. Percayalah tak rugi langsung! Malah, lebih berbaloi dengan segala pilihan add-ons yang ditawarkan.

Demi penjimatan yang lebih hebat, korang juga diberi pilihan untuk menggunakan talian keluarga di mana seramai 6 orang ahli keluarga boleh didaftarkan ke rangkaian ini dan nikmati diskaun 50% untuk setiap line! Sekarang setiap ahli keluarga korang  mempunyai akses internet berkelajuan tinggi dan panggilan telefon tanpa had dengan hanya setengah harga asal!

 

Lagi best, sekarang Digi dah turunkan harga bayaran bulanan untuk pelan pembiayaan telefon pintar mereka dari RM90 ke RM60 je sebulan.

Dengan pelan Digi PhoneFreedom 365 korang berpeluang untuk memilih mana-mana telefon pintar termasuklah Oppo A12, Vivo Y11D, Samsung Galaxy A02s, Oppo A15, Realme c15 dan Vivo Y20 dengan harga bayaran peranti setiap bulan serendah RM8 ringgit sahaja! Jadi, kalau korang tengah berkira-kira nak dapatkan telefon baru, inilah masanya!

Melalui penambahbaikan yang diketengahkan Digi, mereka juga komited untuk memberikan akses internet fiber untuk setiap isi rumah di Malaysia. Oleh itu, pelanggan berpeluang menikmati penjimatan tambahan jika menggabungkan kedua-dua pelan pasca bayar dan Digi fiber di bawah satu akaun yang sama.

Pelan terbaru Digi ini memang paling sesuai dan sangat berbaloi untuk korang yang lebih gemar pilih dan add-ons mengikut keperluan sendiri. Tak adalah korang bayar untuk benda yang korang tak guna dah, jimat duit dan nikmati nilai yang lebih!

Kalau korang memerlukan sebarang maklumat lanjut mengenai pelan postpaid yang ditawarkan Digi, korang boleh klik je di SINI atau terus ke laman Facebook rasmi mereka di SINI.

Share:
Read More

May 5, 2021

, , , ,

Cara Buat QRCode

Assalammualaikum

Kepada rakan-rakan yang nak buat QRCode untuk raya/majlis kahwin/apa2 majlis/kedai makan/apa2 jenis kedai yang belum sign up QR CODE lagi.

Disini, saya nak share cara mcm mana nak sign up. Senang sangat tau ☺

Dengan QR Code ni juga, kita dpt memudahkan tetamu nanti, nak datang majlis / kedai terus scan je dengan menggunakan sistem My sejahtera ! 

Ada 6 step semua. 

Step 1 : Klik link https://mysejahtera.malaysia.gov.my/checkin
Step 2-6 : rujuk gambar dibawah 😉
Updated : Kalau dah siap buat, tapi nak update lokasi atau nak dapatkan semula QR code tu, boleh klik link di step 1, klik LOGIN, masukkan password, dan boleh update semula details yg kita nak update.
#anumdarters 
Share:
Read More
, , , ,

Ko la Wanita

Tak pernah beranak .... "Mandul!"

Gugur kali ke-3 .... "Rahim lembik!"

Czer kali ke-3 .... "Rahim cacat!"

Anak sorang ...."Tak subur!"

Beranak anak ke-5 .... "Gelojoh!"

Mengandung awal... "Biar betul cepat nya!"

Jadi perempuan, semua berlaku pd kita dipertikaikan..Lebih2 lagi bab anak2..

Everyone is having their own struggles in life.
Jgn ditambah dgn kata2 kurang simpati.

Wanita yg tiada anak...Jgn ditangisi.
Kamu bukan mandul,
Kamu istimewa,
Krn Allah SWT mahukan masa kamu utk Dia sepenuhnya..

Wanita yg keguguran...Jgn ditangisi,
Tidak semua anak2 di muka bumi ini yg lahir Islam dpt mati dlm iman.
Tetapi Allah SWT dah jaga keislaman anak2 kalian
Pasti seorang anak syurga itu ada di sana kelak.

Wanita yg bersalin czer...Jangan ditangisi,
Jika zmn dahulu dgn komplikasi yg kita hadapi skrg...kemungkinan anak2 kita sudah meninggal di dlm perut.
Tetapi dgn kurniaan teknologi, anak2 kita selamat.....Kitalah wira yg sanggup dilapah demi menyelamatkan anak2...
Bukan sekadar hanya melahirkan.

Wanita yg tak ramai anak...Jangan disesalkan,
Anak yg satu sudah mencukupi dari mana2 berlian di dunia ini.
Yg satu mampu jadi yg terbaik jika dijaga kualiti didikan Islamnya....
Lihatlah pada Rasulullah SAW itu sendiri, si anak tunggal.

Kpd ibu2 yg beranak ramai...Jgn dikeluhkan,
Zuriat yg ramai itulah bekal kita di alam barzakh kelak,
"Doa anak yg soleh"...
Susah anda hanya di dunia,
Mewah anda ada di sana.

Kpd semua wanita di luar sana...
Stand up...Stand out.

Be proud of who you are.
Ada anak @ tidak,
Normal @ czer,
Ramai @ tidak.

Belajar mensyukuri nikmat yg ada,
Belajar utk abaikan kata2 mereka di luar sana.

Mengapa perlu bersedih dgn kata2 durjana,
Sdgkan byknya rahmat Allah SWT terbentang di depan mata....yg kita boleh syukuri.

"WANITA" kita insan yg hebat 💪💪💪 kurniaan Allah SWT... Jgn sesekali mengalah !!!

Kredit : Azwa Azmi
#anumdarters 
Share:
Read More

May 4, 2021

, , , ,

Berubah ke arah kebaikan

Baik buruk kita sebagai suami, hanya isteri kita seorang sahaja yg tahu...
Ayah kita tak tahu, mak kita tak tahu, adik beradik kita pun tak tahu...

Kita buat baiklah mcm mana pun pada org diluar, kita pijak semut xmati sekalipun, lidah tak bertulang dan nmpk mulia di mata masyarakat sekeliling kita pun, tapi kalau kat rumah kita dgn isteri tu sebaliknya, maka kita ni adalah seorang yg "munafik"...

Dgn isteri sendiri lain, dgn org luar lain...

Klu nak baik, buat baik pada keluarga sendiri dulu, anak isteri kita...itu yg paling afdhal dan utama...org yg baik pd keluarga dia, insyaAllah akan baik terhadap mereka yg berada di sekelilingnya...

Tapi org yg baik terhadap org sekelilingnya, belum tentu lagi baik terhadap keluarganya...

Dgn kawan ckp elok2, tapi dgn isteri ckp tinggi suara, tengking2...dgn adik beradik sendiri boleh melawak bergurau senda, tapi dgn isteri serius sepanjang masa...dgn mak bapak sendiri boleh hormat dan buat apa yg mak bapak suruh, tp dgn isteri sendiri, tak nak hormat dan x nak dgr ckp isteri...

Isteri nampak tingkah laku kita, isteri tahu pembawakan diri kita tu berbeza...kita bukan org yg sama diluar dan didlm rumah...

Suruh solat pun liat, tapi di kampung solat tepat waktunya...nafkah pun xbagi, tapi rajin belanja kwn2 mkn...tolong org sana sini, tp isteri mintak tolong disuruh buat sendiri...sentiasa selesaikan masalah org lain, tapi masalah dirumah sendiri pura2 xtahu...

Kalaulah kan isteri tu nak berterus terang bgtau smua org sikap dan perangai kita yg SEBENAR, boleh je dia buat...tapi, apa yg dia dapat? dia akan dituduh membuka aib suaminya...

Dia hanya nak suami dia itu adalah org yg sama baik didlm atau diluar rumah...dia hanya nak suami dia seperti diri suaminya di depan mak bapak, adik beradik, kwn2 dan org2 lain...

Dia tak nak suami dia jadi "munafik"... 

Kredit :.Fiirdaus Syakirin
#anumdarters 
Share:
Read More
, ,

Main Atas Katil Sebelah Tingkap, Bayi 11 Bulan Maut Jatuh Tingkat 3

Assalamualaikum semua
Hari ini nak share kisah yang sedih serta perlu beringat ya semua

Di Jalan Aman Putra, Kuala Lumpur, seorang bayi berusia 11 bulan meninggal dunia selepas dipercayai terjatuh dari tingkat tiga kediaman keluarganya. Insiden itu dipercayai apabila bayi berkenaan bermain bersama-sama abang dan kakak di atas sebuah katil bersebelahan tingkap di bilik tidur utama.

Bermain bersama abang, kakak

Memetik laporan BH Online, Ketua Polis Daerah Sentul iaitu Asisten Komisioner Beh Eng Lai telah menerima laporan kemalangan tersebut sekitar jam 6.00 petang sebelum pasukan polis dari Balai Polis Jinjang bergegas ke lokasi kejadian.

Siasatan mendapati mangsa dikatakan sedang bermain bersama abang, kakak dan sepupunya di atas katil bahagian atas bersebelahan dengan tingkap yang berada dalam bilik pertama rumah sebelum terjatuh dari tingkap kira-kira jam 3 petang.

Katil berkenaan dirapatkan ke bahagian tingkap untuk mengemas bilik terbabit. Siasatan mendapati tingkap di dalam bilik itu tidak mempunyai jeriji dan katil diletakkan berdekatan tanpa sebarang halangan.

Kecederaan di kepala

Ketua Polis Daerah Sentul melakukan siasatan lanjut dan mendapati tiada sebarang unsur jenayah dalam kematian melibatkan bayi berusia 11 bulan itu. Bayi tersebut mengalami kecederaan parah di bahagian kepala akibat jatuh dari tempat tinggi dan kes ini telah diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Ibu bayi membawa mangsa ke Hospital Selayang (HS) untuk mendapatkan rawatan dan apabila tiba di Unit Kecemasan Hospital Selayang, mangsa disahkan meninggal dunia oleh Pegawai Perubatan.

Mayat kemudian dirujuk ke Unit Forensik HS untuk dibedah siasat bagi mengenal pasti punca kematian.

Sumber: BH Online

Share:
Read More
, , ,

Salam 22 Ramadhan

Assalamualaikum 
salam 22 Ramadhan 2021
Roda kehidupan terus berputar, semoga kamu yang dihina dan direndahkan orang kelmarin, hari ini akan mula ke arah sukses. 

Aamiin 🌹

#anumdarters❤ 
#blogger 
Share:
Read More

May 3, 2021